Laparoskopska apendektomija

Ispis
 Crvuljak je crvolika, poput olovke tanka cijev, koja započinje na dnu cekuma, odnosno nalazi se na samom početku debeloga crijeva.

UPALA CRVULJKA

Upala crvuljka tipično započinje pojavom boli u čitavom trbuhu ili u žličici, a popraćena je gubitkom apetita, mučninom i povračanjem. Bol se potom premješta u donji desni dio trbuha. Međutim, često se događa da upala crvuljka započne i razvija se na sasvim drugačiji način, osobito kod djece i starijih osoba, kao i kod trudnica zbog promjene anatomskih odnosa uslijed uvećanja maternice.
Trajanje boli može biti vrlo različito; najčešće traje nekoliko sati prije nego što se premjesti u donji desni dio trbuha, a ponekad može trajati i 2-3 dana. U nekim slučajevima upalna reakcija je vrlo burna.
Najčešća dob nastupa akutne upale crvuljka je krajem 2. desetljeća te tijekom 3. desetljeća života.

 

 

PREGLED I DIJAGNOZA

Prilikom pregleda bolesnika obično se nalazi bolna osjetljivost na pritiskanje u donjem desnom dijelu trbuha. Tjelesna temperatura ne mora biti značajno povišena (obično iznosi oko 380 C). Porast broja leukocita u krvi je umjeren i iznosi obično 12-18 x109 /L. Akutno upaljeni crvuljak kod starijih osoba često je teže dijagnosticirati. Katkad se rade i dodatne pretrage trbuha, poput rentgenskog snimanja ili ultrazvučnog pregleda.

LIJEČENJE

Poput drugih laparoskopskih zahvata, i laparoskopska apendektomija je operacija odstranjivanja crvuljka bez većeg reza. Operacija se obično izvodi kroz tri malena otvora. Jedan otvor služi za uvođenje optičkog instrumenta, preko kojeg se pomoću spojene kamere na monitoru prati što se radi u trbuhu. Kroz ostale male otvore uvlače se dugi i tanki instrumenti kojima se operacija izvodi. Trbušna šupljina se ispuni ugljičnim dioksidom. Tkivo koje sadrži krvnu žilu se slijepi zajedno sa žilom i prereže ili se na njega i krvnu žilu postave titanske kvačice. Mjesto spoja crvuljka s debelim crijevom zatvori se posebnim koncem, koji se nakon određenog vremena resorbira. Nakon što se odreže, crvuljak se odstrani kroz jedan od otvora ili pomoću posebno izrađene vrečice. Ugljični dioksid se ispusti iz trbušne šupljine. Operacija prosječno traje oko 40 minuta. Katkada operaciju nije moguće završiti na ovakav način, te se uradi konverzija na otvoreni postupak.
Prosječno zadržavanje u bolnici nakon operacije je od jedan do tri dana, a većina bolesnika se vraća normalnim aktivnostima za oko tjedan dana.
Klasična - otvorena operacija crvuljka zahtijeva veći rez, što je bolnije, a produžava se i vrijeme oporavka.
Osim akutne upale crvuljka, ova operacija se može izvesti i u nekim drugim slučajevima. Katkada se akutna upala crvuljka spontano smiri ili se oko samog crvuljka stvori upalna reakcija, najčešće radi nepravovremenog dolaska liječniku. U nekim takvim slučajevima je moguće liječenje bez operacije. Tek nakon određenog vremena urade se dodatne pretrage (prikaz debelog crijeva pomoću kontrasta i rentgenskog aparata - irigografija), te operacija indicira ovisno o nalazu.


RIZICI

Kao i kod ostalih laparoskopskih zahvata, prilikom postavljanja troakara (cjevčice kroz koje se uvode instrumenti kojima se operira) mogu se ozlijediti unutarnji organi ili izazvati krvarenje iz stijenke trbuha ili velikih krvnih žila. Također, tijekom operacije može doći do krvarenja, puknuća crvuljka s curenjem gnoja iz samog crvuljka ili njegove okoline, ozljede crijeva ili nesigurnog postavljanja konca na početak crvuljka.
Ovakve komplikacije mogu dovesti do prijelaska s laparoskopskog na otvoreni način operacije. Kao i kod drugih laparoskopskih i otvorenih kirurških zahvata, prisutni su i opci kirurški rizici, kao i rizici koje sa sobom nosi opća anestezija.


PREDNOSTI


Većina bolesnika izlazi iz bolnice par dana nakon operacije. Veliki dio bolesnika nema potrebe za analgeticima. Uobičajeno je da se bolesnici za kraće od dva tjedna vraćaju svim aktivnostima uključujući i sportske.