Laparoskopska operacija žučne vrećice

Ispis

Žučna vrećica (žučnjak) je organ u kojem se sprema žuč koju prizvede jetra. Kao odgovor na masni obrok, žučnjak istisne žuč u crijevo, da bi potpomogao probavu masti. Kada žučnjak ne obavlja svoju ulogu pravilno, žuč zaostaje te se mogu stvarati žučni kamenci.

SIMPTOMI
Žučni kamenci uzrokuju pojavu znakova - simptoma kada zapnu u kanalicu kroz koji se žučnjak prazni. Najčešći simptom je bol u gornjem dijelu trbuha, u žličici ili ispod desnog rebranog luka, pračena mučninom. Bol traje od nekoliko minuta do par sati, javlja se nakon obroka, posebice masnog, te ponekad bol može i probuditi bolesnika u ranim jutarnjim satima. Kod nekih se bolesnika bol može širiti i u leđa. Ukoliko se kamenac zaglavi na izlasku iz žučnjaka, može doći do infekcije te se razvije komplikacija nazvana kolecistitis, To je stanje koje se mora hitno liječiti.


LIJEČENJE
Laparoskopska kolecistektomija je operacija odstranjivanja žučnjaka bez većeg reza. Operacija se izvodi kroz tri do četiri malena otvora. Kroz jedan od otvora kirurg uvodi optički instrument, nazvan laparoskop. Ovim instrumentom, preko spojene kamere, na monitoru prati što radi u trbuhu. Kroz ostale male otvore uvlači duge tanke instrumente kojima operira. Trbušna šupljina se ispuni ugljičnim dioksidom. Na krvnu žilu koja opskrbljuje žučnjak i na kanalić kojim se žučnjak prazni postave se titanske kvačice. Žučnjak se odvoji od jetre, a zatim se isprazni i izvuče kroz jedan od otvora poput ispuhanog balona. Na kraju operacije ugljični dioksid se odstrani iz trbušne šupljine. Operacija prosjećno traje oko 45 minuta.

Prosječno zadržavanje u bolnici nakon operacije je od jedan do tri dana, a većina bolesnika se vraća normalnim aktivnostima za oko tjedan dana.

Klasična - otvorena operacija žučnjaka zahtjeva znatno veći rez, što produžava vrijeme oporavka i do nekoliko tjedana.

RIZICI
Najveći rizik operacije žučnjaka je ozljeda žučovoda, odnosno kanalica koji odvodi žuč iz jetre u crijeva. Ovakva komplikacija se javlja u jedan do dva slučaja na tisuću operiranih bolesnika. Ozljeda žučovoda zahtjeva veliku otvorenu operaciju sa oko 5% rizika od neuspjeha.
Nadalje, prilikom postavljanja troakara (cjevčice kroz koje se uvode instrumenti kojima se operira) mogu se ozlijediti unutarnji organi ili izazvati krvarenje. Ovakve komplikacije mogu dovesti do prijelaska s laparoskopskog na otvoreni način operacije. Također su prisutni i opći kirurški rizici, kao i rizici koje sa sobom nosi opća anestezija.


PREDNOSTI

Većina bolesnika izlazi iz bolnice par dana nakon operacije i postupno se vraćaju uobičajenim aktivnostima. Oko trećine bolesnika nema potrebu za lijekovima protiv bolova. Prosječno vrijeme povratka na uobičajene sportske aktivnosti je manje od dva tjedna.