Liječenje preponskih kila

Ispis

Preponska kila je slabost ili defekt trbušne ili zdjelične stijenke koja može biti prisutna od rođenja ili se može razviti tijekom života. hernia

SIMPTOMI
Prilikom nošenja teškog tereta, kašljanja ili kihanja te prilikom mokrenja može se primijetiti izbočenje u području prepona ili u mošnjama. Izbočenje se može povući u ležečem položaju ili laganim pritiskom na kilnu izbočinu. Može biti prisutna bol ili osjećaj pečenja, a može biti i bez simptoma dugi niz godina.

LIJEČENJE
Ne postoji prihvatljiva konzervativna - neoperacijska metoda liječenja kila. Uporaba pojaseva može spriječiti izbočenje kile, no ne dugoročno. Pojasevi također uzrokuju formiranje ožiljka oko kile što može otežati kasniji operacijski zahvat. Svakako je potrebno otići na pregled kod liječnika, jer se odgađanjem operacije povečava rizik uklještenja kile, što može rezultirati hitnom operacijom zbog odumiranja dijela crijeva.
Kila neće nestati, može samo bivati sve veća i veća. Što je kila veća, to je potrebniji i opsežniji operacijski zahvat.
U situacijama kada bolesnik ima visoki rizik od operacije, napr. zbog teških bolesti srca i pluća ili problema sa krvarenjem, operacija se odgada, uz stalnu kontrolu liječnika. Ipak, u slučaju da se simptomi pogoršaju ili se kila uklješti, bolesnik mora biti hitno operiran.

MOGUĆNOSTI OPERACIJSKOG LIJEČENJA
Postoje dvije osnovne vrste operacija preponskih kila:

1) Otvoreni pristup je tradicionalni način liječenja preponske kile koji je u uporabi već stotinama godina. Postoji više različitih tehnika koje se rutinski izvode u općoj ili lokalnoj anesteziji. Otvoreni pristup je, općenito govoreći, bolniji i zahtijeva dulji oporavak.

2) Laparoskopski pristup je način liječenja koji se razvijao proteklog desteljeća. Najčešće se izvodi pod općom anestezijom. Prednosti laparoskopske operacije u usporedbi sa otvorenim operacijama su kraće trajanje operacije, manja bolnost i brži oporavak.

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA
Za ovu vrstu operacije endoskop je spojen na kameru koja se postavi kroz mali otvor iznad pupka. Dva dodatna mala reza se naprave (svaki ne veći od gumice na vrhu olovke) u području donjeg dijela trbuha. Defekt trbušne stijenke se pokrije mrežicom, napravljenom od umjetnog materijala od kojeg se izrađuju i kirurški konci. Mrežica se pričvrsti metalnim, titanskim ili nitinolskim kvačicama.

RIZICI LAPAROSKOPSKE OPERACIJE
Kao i kod otvorene operacije, moguće je krvarenje ili infekcija. Ovi rizici su manji, kao i rizici od ozljede živaca ili vjerojatnosti ponovnog pojavljivanja kile (recidiva).

PREDNOSTI LAPAROSKOPSKE OPERACIJE
Nakon operacije bolesnici obično imaju manje bolove i ranije ustaju. Ovakva operacija osobito se savjetuje kod ponovnog pojavljivanja kile (recidiva nakon operacije), kao i obostranih kila.

POSLIJEOPERACIJSKO RAZDOBLJE
Uobičajeno je otpuštanje iz bolnice jedan do dva dana poslije operacije. Prvih nekoliko savjetuje se izbjegavanje fizičkog napora. Dopušteno je penjanje uz stepenice te se preporuča šetanje. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno već dan ili dva dana poslije operacije. Izbjegavajte vožnju automobila najmanje dva do tri dana poslije operacije te za vrijeme kada uzimate lijekove protiv bolova.
Nakon operacije uputno je nakon jednog do dva tjedna otići na kontrolu kod liječnika koji je izvršio zahvat. U slučaju komplikacija poput povišene tjelesne temperature, krvarenja ili jake boli u trbuhu, izrazitog otoka, mučnine ili povraćanja, na kontrolu je potrebno otići odmah.