Laparoskopske operacije ventralne kile

Ispis

Ove godine u Sjedinjenim američkim državama biti će operirano oko 90 000 ventralnih kila. Većina će biti operirane tzv. “otvorenom” metodom dok će manji broj biti operiran laparoskoski. Ako je vaš kirurg predložio laparoskopsku operaciju, ova brošura će vam pomoći da razumijete što je kila i da saznate nešto više o metodama liječenja.
Laparoskopska operacija kile je način kojim se liječe defekti trbušne stijenke kroz male rezove.......... Nakon ovakve operacije ranije ćete se vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, a i poslijeoperacijska bol će biti manja.

 

 

ŠTO JE VENTRALNA KILA?

 • Ventralna kila se najčešće javlja na mjestu gdje je bio rez od prijašnjih operacija. U ovom području trbušni mišići su oslabjeli što rezultira izbočenjem prednje trbušne stijenke. To se dogada na sličan način kojim se zračnica izbočuje kroz defekt gume, dakle unutarnji sloj se probija kroz oslabljeni dio prednje trbušne stijenke i formira vreću poput balona. Ovaj dogadaj omogućava da vijuga crijeva ili drugi sadržaj iz trbuha izade u kilnu vreću. Ako se trbušni sadržaj zaglavi u kilnoj vreći, što se naziva inkarceracija, može doći do ozbiljnih problema koji mogu rezultirati hitnim operacijskim zahvatom.
 • Druga mjesta gdje se može rezviti ventralna kila je pupak (umbillicus) ili bilo koji drugi dio trbuhšne stijenke.
 • Vremenom se kila ne smanjuje niti se može spontano izliječiti.


KAKO ĆU ZNATI IMAM LI KILU?

 • Kila se najčešće prepoznaje kao izbočenje ispod kože. Ponekad se može dogoditi da nemate nikave simptome no prilikom dizanja teškog tereta, kašlja, naprezanja za vrijeme mokrenja ili defekacije i prilikom dugog sjedenja ili stajanja na nogama možete osjetiti bol različitog intenziteta.
 • Bol može biti oštra ili tupa koja se pojačava krajem dana. Kontinuirana ili jaka bol sa crvenilom izbočine praćena mučninom ili povračanjem su znakovi uklještenja kile. Čim se pojave ovakvi simptomi odmah se javite svom liječniku.


ZAŠTO SE JAVALJAJU VENTRALNE KILE?


 • Operacijski rez trbušne stijenke uvijek je mjesto na kojem se može razviti kila zbog slabosti mišića trbuha u tom području. Razvoju kile doprinosi nošenje teškog tereta, starenje ili infekcija rane poslije operacije. Kila se može razviti odmah nakon operacije ili godinam kasnije.
 • Bilo tko u bilo kojim godinama starosti može dobiti kilu no češće se javlja u starijoj dobi. Pojedine aktivonsti povećavaju vjerojatnost nastanka kile kao što su dugotrajni kašalj, otežana defekcija i mokrenje ili učestala potreba za naprezanjem.


KOJE METODE LIJEČENJA POSTOJE?
Postoji nekoliko načina liječenja kile prednje trbušne stijenke.


 • Upotreba pojaseva koja se ponekad propisuje često je neefikasna.
 • Ne postoji spontano izliječenje ventralne kile već se kila vremenom povećava.
 • Operacija je najbolji način liječenja, a postoje dvije vrste zahvata.

Klasični način operacije je kroz rez na koži trbuha koji može ići kroz cijeli ili samo dio ožiljka od prethodne operacije te kroz sve slojeve trbušne stijenke (potkožno tkivo, masno tkivo i mišić). Kirurg može samo ušiti rubove kile ili, što je češće, može defekt premostiti mrežicom koju stavlja u trbušnu šupljinu ili preko spojenih rubova kile. Ova operacija se najčešće izvodi u opcoj anesteziji no u određenim slučajevima se može raditi u lokalnoj ili spinalnoj anesteziji. Vaš kirurg će vam pomoći izabrati najbolji oblik anestezije za vas.

Drugi način operacije je laparoskopska operacija u kojoj se laparoskop (mali teleskop sa kamerom na vrhu) uvodi kroz cjevčicu u trbuh što omogućava kirurgu da vidi kilu iznutra. Kroz još nekoliko malih rezova postave se dodatne cjevčice kroz koje se uvedu instrumenti da bi se uklonilo ožiljkasto tkivo i postavila mrežica koja se učvrsti titanskim zavojnicama ili šavima. Obično je potrebno učiniti tri do četiri reza veličine 5 do 10 mm. Ovakva operacija se izvodi u općoj anesteziji.


KOJE SU PREDNOSTI LAPAROSKOPSKE OPERACIJE?
Rezultati operacije su različiti od bolesnika do bolesnika ovisno o njihovom općem stanju.
Prednosti ovakvih operacija su:


 • manja poslijeoperacijska bol
 • kraći boravak u bolnici
 • brži povratak normalnoj prehrani
 • brži povratak normalnim aktivnostima


DA LI JE LAPAROSKOPSKA OPERACIJA VENTRALNE KILE POGODNA ZA SVAKOGA?
Samo nakon deteljnog pregleda vaš kirurg može odrediti da li je laparoskopski način operacije pravi izbor za vas. Taj način operacije nije pogodan za bolesnike koji su imali prethodne opsežne operacije te za operacije kila na neobičnim mjestima ili mjestima kojima je otežan pristup.